0
بخشیدن مهریه

روش و مراحل بخشیدن مهریه چگونه است؟

مهریه حقی است که در زمان عقد و نکاح مرد برای همسر خود در نظر می گیرد و از لحظه عقد زن می تواند آن را مطالبه نموده و مرد موظف به پرداخت آن است.

قانون شرع مقدس و اسلام در این زمینه چنان اهمیتی برای مهریه مشخص کرده است که حتی بعد از فوت زوجه اگر مهریه خود را نبخشیده باشد یا از شوهر مطالبه نکرده باشد، پس از فوت توسط ورثه زوجه قابل مطالبه و پیگیری از شوهر است.

انواع مهریه

مهریه می تواند به صورت عندالمطالبه و یا عندالاستطاعه باشد. در حالت عندالمطالبه به محض مطالبه زن می تواند مهریه را مطالبه و مرد موظف به پرداخت آن است و در حالت عندالاستطاعه زمانی زن می تواند مهریه را مطالبه نماید که استطاعت مالی شوهر را اثبات نماید و در صورت عدم اثبات تمکن مالی شوهر، مطالبه مهره به تنهایی نتیجه ای نخواهد داد.

تعیین عند المطالبه و یا عندالاستطاعه بودن مهریه جزو شرایط عقد است. هرچند پس از عقد طرفین می توانند با تفاهم یکدیگر حالت عندالمطالبه را به عندالاستطاعه تغییر دهند.

میزان مهریه در زمان عقد مورد محاسبه و پیگیری است و پس از عقد نکاح اگر شوهر این مقدار را افزایش دهد و در دفاتر ثبت اسناد نیز ثبت گردد، این میزان اضافه به عنوان مهریه تلقی نخواهد شد. با توجه و در نظر گرفتن موارد بالا گاهی اوقات زن اختیار دارد تا مهریه خود را به مرد ببخشد. برای گرفتن مشاوره با یک وکیل مهریه خبره با موسسه حقوقی میعاد عدالت تماس بگیرید.

مراحل بخشش مهریه

برای دریافت مشاوره و پیشنهاد مجرب‌ترین و بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران می‌توانید با شماره تماس موسسه حقوقی میعاد عدالت 09124069602 تماس حاصل فرمایید.

مراحل بخشش مهریه از سوی زوجه

مراحل بخشش مهریه از جانب زوجه به شوهر دارای مراحلی است. زن چون مالک مهریه است به هر صورتی می تواند در مهریه دخل و تصرف کرده و حتی آن را به همسر خود ببخشد.

برای بخشش مهریه زن بهتر است به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه و بخشش خود را به طور قانونی ثبت نماید. سپس اقرار نامه را به دفترخانه ای که عقد نکاح در آن انجام شده برده و در قسمت ملاحظات ازدواج در دفترخانه ثبت کند. بهترین و قانونی ترین روش برای بذل و بخشش مهریه توسط زن به شوهر همین روش یعنی ثبت در دفترخانه اسناد رسمی است.

استفاده از این روش در بخشش مهریه بعدها مرد را با مشکلات کمتری به خصوص پس از فوت زوجه مواجه کرده و به طور قانونی زن و مرد می توانند اقرار به بخشش مهریه کنند.

بیشتر بخوانید: مراحل طلاق توافقی چیست؟

روش های بخشیدن مهریه

به بخشش مهریه توسط زن به مرد بذل مهریه هم می گویند. مهریه توسط زن به هر طریقی می تواند بخشیده شود. برای مثال با نوشتن در یک برگه عادی در خانه و امضا و اثر انگشت زدن در برگه و یا با حضور در دفتر اسناد رسمی که زن به صورت رسمی به بخشش مهریه به شوهر می پردازد.

توصیه می شود زن برای بخشیدن مهریه به شوهر خود روش رسمی که مورد قبول و تأیید دادگاه باشد را استفاده کند تا در آینده شائبه ای برای وراث به وجود نیاید.

همچنین دادگاه خانواده به برگه های معمولی که در دفاتر اسناد رسمی ثبت نشده اند حتی اگر امضا و اثرانگشت زوجه را داشته باشد در بخشیدن مهریه توجهی نمی کند. توجه نکردن دادگاه خانواده به این برگه ها به خاطر آن است که ممکن است این امر با اکراه و یا اجبار صورت گرفته باشد.

احتمال دارد که بخشش مهریه توسط زن به صورت کلامی و شفاهی حتی با وجود شاهد انجام شود. این نوع بخشش مهریه به هیچ عنوان وجهه قانونی ندارد و زوج یا زوجه هیچ زمانی نمی توانند ادعا کنند که مهریه بخشیده شده است.

از میان روش های گفته شده بهترین روش برای بخشش مهریه توسط زوجه مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و ثبت در این دفاتر است. بخشش مهریه از این طریق هیچ شائبه ای برای وراث و بازماندگان پس از فوت زوجه بر جای نمی گذارد و بهترین روش برای بخشش مهریه است.

برای دریافت مشاوره و پیشنهاد مجرب‌ترین و بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران می‌توانید با شماره تماس موسسه حقوقی میعاد عدالت 09124069602 تماس حاصل فرمایید.

اسناد لازم برای بخشیدن مهریه به طور رسمی

برای بخشیدن مهریه توسط زن به شوهر نیازی به حضور در دادگاه نیست و لازم است زن به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه و پس از آن به دفترخانه ای که عقد نکاح در آن ثبت شده است مراجعه نمایند. به منظور بخشش مهریه به طور رسمی زن لازم است تا مراحل ذیل را طی کند:

  • زن با همراه داشتن عقدنامه و شناسنامه به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند. اگر زن در قبال بخشیدن مهریه به مرد می خواهد حقی را مطالبه کند برای مثال حق طلاق را بگیرد و یا اموالی را مطالبه کند لازم است تا شوهر وی نیز همراه با شناسنامه جهت حضور در دفاتر اسناد رسمی همسر را مشایعت نمایند و حضور داشته باشند.
  • زوجه به طور رسمی اقرار به بخشش مهریه کرده و این اقرار به طور رسمی در دفاتر اسناد رسمی ثبت می شود. هزینه محضر برای بذل یا بخشش مهریه توسط زوجه متناسب با میزان مهریه متفاوت است.
  • با ثبت اقرارنامه زن در بخشش مهریه، زن با نامه ای از دفترخنه به دفترخانه ای که عقد نکاح در آن خوانده شده و اعمال شده است فرستاده می شود و در دفترخانه ای که عقد نکاح در آن انجام شده در قسمت ملاحظات ازدواج درج می گردد.

اگر زن به طور رسمی تمامی مراحل بالا را طی کرده و به طور رسمی مهریه خود را به شوهر ببخشد دیگر تحت هیچ شرایطی نمی تواند مهریه خود را مطالبه کند و ادعای اکراه و اجبار را مطرح کند و بخشش مهریه به هیچ عنوان بازگردانده نمی شود.

برای گرفتن مهریه از طریق توقیف اموال، می توانید مقاله توقیف اموال برای مهریه را مطالعه کنید.

مقالات مرتبط

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.